Γιαννης Παπαδοπουλος

Η γερουσιαστής που χτίζει γέφυρες

In Συνεντεύξεις on Μαρτίου 29, 2010 at 6:37 μμ

Η ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής, Ολυμπία Σνόου, έκρινε με τη στάση της τη νίκη του Ομπάμα στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ.

Στα εννιά της ήταν ορφανή. Στα 26 της χήρα. Η ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου βίωσε από νωρίς τα κενά του αμερικανικού συστήματος ασφάλισης. Πριν από τέσσερις εβδομάδες της ζητήθηκε να ψηφίσει υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου των Δημοκρατικών για τη μεταρρύθμιση στην υγεία. Ήταν η στιγμή που είτε θα γυρνούσε την πλάτη στο κόμμα της είτε θα συγκρουόταν με το παρελθόν της.

Η Ολυμπία Σνόου γεννήθηκε το 1947 στην Αουγκούστα του Μέιν. Οι γονείς της, Γιώργος Μπούχλης και Γεωργία Γορανίτη- Μπούχλη, κατάγονταν από τη Μυτιλήνη και τη Σπάρτη αντίστοιχα. Όταν ήταν οκτώ ετών έχασε τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού. Η κ. Σνόου δεν θυμάται αν η μητέρα της ήταν ασφαλισμένη. Ξέρει όμως ότι τους τελευταίους μήνες της ζωής της μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο του Λούιστον και τα οικονομικά της οικογένειας ήταν στενά. Ο πατέρας της δούλευε ως μάγειρας σε εστιατόριο. Έναν χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας της πέθανε και ο πατέρας της από καρδιακή προσβολή. Η κ. Σνόου μεγάλωσε με τη θεία της, εργάτρια σε υφαντουργείο, και τον θείο της, μπαρμπέρη στην πόλη Όμπουρν του Μέιν. Στα 26 της η κ. Σνόου έχασε τον πρώτο της σύζυγο σε τροχαίο. Τότε, για πρώτη φορά αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν είχε παιδί. «Τι γίνεται με τα παιδιά που χάνουν τους γονείς τους; Ποιος φροντίζει γι΄ αυτά;», σκέφτηκε.

Ξαναπαντρεύτηκε το 1989 και αργότερα έχασε και τον θετό της γιο στα 20 του χρόνια από καρδιά. Το 1994 εκλέχτηκε στη Γερουσία με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Είχε ήδη να επιδείξει πολλά χρόνια ενασχόλησης με ζητήματα που αφορούσαν τον καρκίνο και την οστεοπόρωση. Αυτό το παρελθόν είχε να σκεφτεί και όταν ψήφιζε για το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για τη μεταρρύθμιση στην υγεία.

Η κ. Σνόου επέλεξε να στηρίξει την προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν η μόνη από τους Ρεπουμπλικανούς που το έπραξε. Για πολλές μέρες το τηλέφωνο στο γραφείο της στην Ουάσιγκτον ήταν νεκρό. Αμερικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες την πολιορκούσαν. Την αποκάλεσαν «Κόμμα του Ενός» και «Πρόεδρο Σνόου». Αναφέρθηκαν στην σπαρτιάτικη καταγωγή της για να ερμηνεύσουν το πείσμα της. Η ψήφος της μονοπώλησε τα νέα στο Τwitter και το όνομά της ήταν για καιρό από τα πρώτα χτυπήματα στις μηχανές αναζήτησης του Ίντερνετ. Ήταν σα να την ανακαλύπτει μια χώρα.

«Δεν με νοιάζουν οι τίτλοι ή οι ρόλοι. Αυτό που μετράει είναι να κάνεις το σωστό… ακόμα κι αν χρειαστεί να δουλέψεις με τους Ρεπουμπλικανούς ή τους Δημοκρατικούς», λέει σήμερα η κ. Σνόου στα «ΝΕΑ». «Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι το Κογκρέσο μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Η αποδοχή μας από τον λαό είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Γι΄ αυτό χρειάζεται συνεργασία και διαλλακτικότητα. Κανένα κόμμα δεν έχει μονοπώλιο στις καλές ιδέες».

«Μας καλεί η ιστορία»
Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών προβλέπει ότι πάνω από 30 εκατ. ανασφάλιστοι Αμερικανοί θα αποκτήσουν κοινωνική ασφάλιση μέσα σε δέκα χρόνια. Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, μέλος της οποίας είναι η Ολυμπία Σνόου, ενέκρινε το νομοσχέδιο στα μέσα Οκτωβρίου με 14 ψήφους υπέρ. Εννιά άτομα ψήφισαν κατά. Η στάση της κ. Σνόου έδωσε στον Λευκό Οίκο τη δυνατότητα να ισχυριστεί ότι το σχέδιό του λαμβάνει διακομματική στήριξη. Παράλληλα, προσέφερε την απαραίτητη πολιτική κάλυψη σε όσους Ρεπουμπλικανούς ή συντηρητικούς Δημοκρατικούς σκέφτονται να το ψηφίσουν στο μέλλον. Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από τη Γερουσία με την αυξημένη πλειοψηφία των 60 ψήφων. Το περασμένο Σάββατο ο Ομπάμα σημείωσε άλλη μια νίκη στην προσπάθειά του να περάσει τη μεταρρύθμιση. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο με ψήφους 220-215. Τώρα τον λόγο έχει η Γερουσία. Εκεί, προσπαθούν να ενώσουν δύο διαφορετικές προτάσεις σε μια νέα, συμβιβαστική εκδοχή που ίσως έχει περισσότερες ευκαιρίες να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους. Και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κ. Σνόου και τη δική της στάση.

«Είναι αυτή η μεταρρύθμιση αυτό που πραγματικά θέλω; Όχι. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε; Όχι», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Σνόου. «Αλλά όταν η ιστορία μας καλεί, μας καλεί. Και πιστεύω ότι οι συνέπειες της αδράνειας επιβάλλουν να δώσουμε ευκαιρίες σε πιθανές λύσεις αυτού του σημαντικού ζητήματος».

Ήταν πάντα γεφυροποιός

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Σνόου χτίζει γέφυρες ανάμεσα στα δύο κόμματα. Τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν μία από τους τρεις Ρεπουμπλικανούς που υπερψήφισαν το πακέτο στήριξης της οικονομίας του Ομπάμα. Στην Αμερική την αποκαλούν «μετριοπαθή» και η ίδια παραδέχεται ότι εσωκομματικά το κλίμα δεν είναι και τόσο ευνοϊκό απέναντί της. «Σίγουρα δεν έχει γίνει πιο εύκολο να είσαι μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός», λέει. «Αντιπροσωπεύω την “παραδοσιακή πτέρυγα” των Ρεπουμπλικανών: συντηρητική σε οικονομικά θέματα, μετριοπαθής σε κοινωνικά ζητήματα. Μεγάλωσα μέσα στο κόμμα.

Μπορεί το κόμμα να έχει αλλάξει σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ως μετριοπαθής δεν μπορώ να έχω έναν εξίσου σημαντικό ρόλο μέσα στο κόμμα». Παραμένει όμως άγνωστο αν η ψήφος της Σνόου θα μεταβάλει το πολιτικό σκηνικό στη Γερουσία. Η δικομματική συνεργασία στην οποία προσβλέπει ο Ομπάμα δεν μπορεί να αφορά μόνο ένα πρόσωπο του αντίπαλου κόμματος.

Χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη. Φαντάζει πάντως δύσκολο η κ. Σνόου να επηρεάσει άλλα στελέχη με τις επιλογές της, ειδικά όταν μέσα στην παράταξή της δεν λογίζεται ως «πραγματική Ρεπουμπλικανή». Για την ώρα η κ. Σνόου δεν αποκαλύπτει την τελική της ψήφο για το νομοσχέδιο της υγείας. «Είναι ακόμα νωρίς. Έχουμε δρόμο», λέει. «Όπως και να ψηφίσω όμως σίγουρα κάποιος δεν θα είναι χαρούμενος».

«Ξοδεύουμε πολλά χωρίς να έχουμε περίθαλψη»

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, κάθε χρόνο πεθαίνουν στις ΗΠΑ 45.000 άνθρωποι γιατί ως ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση σε καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Φέτος, ένας στους τέσσερις Αμερικανούς θα είναι είτε υποασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος. «Και όμως, βρισκόμαστε σε τροχιά για να ξοδέψουμε πάνω από 33 τρισ. δολάρια για την υγεία μέσα στην επόμενη δεκαετία τη στιγμή που εκατομμύρια μένουν χωρίς περίθαλψη. Δεν μπορούμε να είμαστε ένα έθνος που ξοδεύει τα περισσότερα από κάθε άλλο, όμως ένας στους τέσσερις πολίτες του να μένει ανασφάλιστος», λέει η κ. Σνόου. «Οι συμπολίτες μου δεν πιστεύουν ότι πρέπει να τα παρατάμε μπροστά στις δυσκολίες. Περιμένουν από εμένα να αντιμετωπίσω το πρόβλημα και να βρω την πιο κατάλληλη λύση». Βασική προϋπόθεση για να υπερψηφίσει η κ. Σνόου το νομοσχέδιο στη Γερουσία είναι, όπως λέει, η βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής περίθαλψης για τους εργαζόμενους. «Θα πρέπει να γίνει ευκολότερο και φθηνότερο γι΄ αυτούς να αποκτήσουν ασφάλιση. Ακόμη, έχω ζητήσει η μεταρρύθμιση να χρηματοδοτηθεί μέσα από τον τομέα της υγείας».

(Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» στις 13 Νοεμβρίου 2009)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: