Γιαννης Παπαδοπουλος

Οι «εξαγνισμένοι»

In Ρεπορτάζ on Απρίλιος 13, 2010 at 4:03 μμ

Μια εκκλησία από τη Νιγηρία προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο. Πρώτος σταθμός το Μπρονξ της Νέας Υόρκης. (Φωτογραφία: Γιάννης Παπαδόπουλος)

Αυτοαποκαλούνται: «οι εξαγνισμένοι». Είναι μέλη μιας εκκλησίας Πεντηκοστιανών που ξεκίνησε από την Αφρική με σκοπό να κατακτήσει τον κόσμο. Τα ψυχεδελικά τους κυρήγματα σείουν υπόγεια και κτίρια στο Κίεβο και το Λονδίνο. Οι ιερείς τους ισχυρίζονται ότι τους έχει φωτίσει το Άγιο Πνεύμα και οι πιστοί τούς λούζουν με δολάρια. Ο Χριστιανισμός αλλάζει πρόσωπο, πατρίδα και φυλή. Συναντήσαμε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης τον πάστορα που κυνηγάει τη ψυχή της πουριτανικής Αμερικανικής κοινωνίας.

Το αίμα του βράζει. Οι λέξεις σκίζουν τα χείλη του σα βρυχηθμός. Ιδρώνει. Στρέφει το δείκτη του στον ουρανό. Στο ξυρισμένο κεφάλι του διαγράφονται φλέβες. «Θέλω να μιλήσω στη ζωή σας!» λέει και αποκαλύπτει μια ορφανή θέση στην οδοντοστοιχία του, πάνω δεξιά. «Αναπαυθείτε!» φωνάζει και χτυπιέται στον άμβωνα σα να έχουν διαπεράσει το σώμα του εκατοντάδες βολτ.

«Μιλάω σε ‘σένα» λέει. Το βλέμμα του λεπίδα κοφτερή καρφώνεται σε μια γυναίκα. Τα μάτια της κλειστά, οι παλάμες της ανοιχτές, στραμμένες στον ουρανό περιμένουν το ράπισμα ή την ανταμοιβή. Ψίθυροι δραπετεύουν από το στόμα της. Όμως τα μακρόσυρτα «ρο» και τα βαριά φωνήεντα του πάστορα πνίγουν κάθε άλλον ήχο. «Μιλάω σε ‘σένα αδερφή μου!» λέει και την πλησιάζει. Το δάχτυλό του στραμμένο πάνω της. «Στο όνομα του Ιησού Χριστού, ΑΝΑΠΑΥΣΟΥ».

Πλέον βρίσκεται μιαν ανάσα μακριά της. Τα χείλη της γυναίκας κουνιούνται πιο γρήγορα. Τα χέρια της σηκώνονται πιο ψηλά. «ΑΝΑΠΑΥΣΟΥ» κραυγάζει ο πάστορας και κουνάει το δεξί του χέρι στον αέρα σα να σπρώχνει κάτι. Ίσως θέλει να της μεταδώσει τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, ίσως πάλι θέλει να διώξει το διάολο από το κορμί της. «ΑΝΑΠΑΥΣΟΥ», λέει για μια ακόμη φορά πριν η ανάσα του ιδρώσει το μικρόφωνο.

Η λειτουργία έχει τελειώσει και ο πάστορας Ντάνιελ Ατζάουι Αντενιράν κατευθύνεται προς το μέρος μου. Φυλακίζει τη δεξιά μου παλάμη στα χέρια του. Στο τέλος της ημέρας θα με αποχαιρετήσει με μια αγκαλιά, όπως κάνει με όλους τους πιστούς. Το μέτωπό του γυαλίζει. Έχει σαρκώδη μαύρα χείλη, σκληρά ζυγωματικά και αυστηρό βλέμμα. Μοιάζει περισσότερο με στρατηγό παρά με ιεραπόστολο. «Δεν είναι τυχαίο που ήρθες στην εκκλησία μας», λέει. «Ο Θεός σε έστειλε…»

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ο πάστορας Αντενιράν υποστηρίζει ότι του έχει παρουσιαστεί το «Άγιο Πνεύμα». (Φωτογραφία: Γιάννης Παπαδόπουλος)

Ο πάστορας Αντενιράν ανήκει στην εκκλησία των «Εξαγνισμένων». Μέσα σε λίγες δεκαετίες η εκκλησία του απλώθηκε από τις φτωχογειτονιές του Λάγους της Νιγηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, το δίκτυό της συναντάται σε περισσότερα από 100 έθνη. Και στην Αμερική έχει 350 παρεκκλήσια. «Στόχος μας είναι να μπούμε μέσα σε κάθε σπίτι», λέει ο πάστορας Αντενιράν. «Θέλουμε έστω κι ένα μέλος κάθε οικογένειας να ανήκει στους “Εξαγνισμένους”».

Αποστολή του Αντενιράν είναι προσυλιτίσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί στη Βόρεια Αμερική. Τα αρχηγεία της εκκλησίας του -εκτός Νιγηρίας- βρίσκονται στο Ντάλας του Τέξας. Εκεί, οι «Εξαγνισμένοι» χτίζουν έναν ναό μεγαθήριο 20.000 θέσεων… Η επιλογή του μέρους κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Το Τέξας, η πολιτεία Μπους, είναι η καρδιά της συντηρητικής Αμερικής. Μια κοινωνία με παρωπίδες πουριτανικές και απόψεις παρωχημένες. Μια κοινωνία εύπλαστη στα χέρια ενός ρήτορα που κυρήττει το λόγο του Θεού.

Το πρόσωπο του Χριστιανισμού αλλάζει παγκοσμίως και η εκκλησία των «Εξαγνισμένων» το αποδεικνύει. Στον 20ό αιώνα ο πληθυσμός των Χριαστιανών στην Αφρική μεγάλωσε από 10 εκατομμύρια στα 360 εκατομμύρια. Και μέχρι το 2025 μπορεί να διπλασιαστεί. Το ένα τρίτο στο Κολέγιο των Καρδινάλιων της Καθολικής εκκλησίας προέρχεται από το νότιο ημισφαίριο. Και στις ΗΠΑ όλο και λιγότεροι λευκοί επιλέγουν την ιεροσύνη. Ίσως πλησιάζει η εποχή που στο Βατικανό θα έχουμε τον πρώτο μη-λευκό Πάπα.

«Η Αμερική έχει τους πεζοναύτες, τα τανκς και τα αεροπλάνα. Είναι ένα παντοδύναμο έθνος. Εμείς όμως έχουμε μαζί μας το Άγιο Πνεύμα και είμαστε πιο δυνατοί απ’ όλους», μου είπε στην επίσκεψή μου στο Μπρονξ ο πάστορας Σαμ Ακούφο. Τα λόγια του σφραγίζουν την εικόνα της επανάστασης στο Χριστιανισμό. Μια εκκλησία από την πεινασμένη Αφρική εισβάλει στην χορτασμένη Αμερική. Ο Τρίτος Κόσμος κατακτά τον ισχυρό, τον ανεπτυγμένο, τον παντοδύναμο. Όχι με σφαίρες, ούτε καν με τόξα και βέλη. Αλλά με όπλο την πίστη. Γιατί η αχίλλειος πτέρνα του ισχυρού είναι οι φόβοι και οι ανασφάλειές του. Και ο δούρειος ίππος του πολυμήχανου μικρού είναι η υπόσχεση της σωτηρίας από το θάνατο και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.

ΜΕΘΥΣΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

Αν και η εξάπλωση της εκκλησίας προχωρά, το παρεκκλήσι του πάστορα Αντενιράν στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης παραμένει χώρος συγκέντρωσης Νιγηριανών. «Θέλω μια μέρα οι Αμερικάνοι να είναι η πλειοψηφία του ποιμνίου μου», λέει ο Αντενιράν, αλλά φαίνεται πως αυτή η μέρα θα αργήσει. Τα δυναμικά κυρήγματά του, οι γκόσπελ μουσικές και οι αφρικανικές μελωδίες δεν είναι σύμφωνα με το… κλασικό ρεπερτέριο άλλων εκκλησιών. Ακόμα και το εσωτερικό του ναού με την πράσινη μοκέτα, τα χρυσά τούλια στις κολώνες και τις γλάστρες, θυμίζει τις ζούγκλες της Αφρικής, όχι χώρο πίστης Δυτικών.

Κατάνυξη και σιωπή. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει ο θρησκευτικός εκστασιασμός. (Φωτογραφία: Γιάννης Παπαδόπουλος)

«Στην Καθολική εκκλησία όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Κάθε φορά λένε τους ίδιους ψαλμούς και είναι ιδαιτέρως μαλακοί. Ο διάβολος δεν καταλαβαίνει την ευγενική τους γλώσσα», λέει ο Αντενιράν. «Ο διάβολος καταλαβαίνει τη βίαιη γλώσσα! Αν κάποιος έρθει σπίτι σου για να βιάσει την κόρη σου ή τη γυναίκα σου τι θα του πεις; “Σε παρακαλώ φύγε…” Θα τον σκοτώσεις με τα χέρια σου. Γι’ αυτό και εμείς δεν καθόμαστε σαν τους Καθολικούς. Φωνάζουμε για να νικήσουμε το διάβολο».

Η αίρεση των Πεντηκοστιανών αριθμεί 600 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι ιδαίτερα δημοφιλής στα ανεπτυσσόμενα έθνη της Αφρικής. Στις λειτουργίες τους -όπως συχνά συμβαίνει στην εκκλησία του Αντενιράν- οι πιστοί πέφτουν στο πάτωμα, ή μιλούν σε γλώσσες ακατάληπτες σαν τους μαθητές του Χριστού όταν τους παρουσιάστηκε το Άγιο Πνεύμα. Ο πάστορας Αντενιράν λέει ότι το Άγιο Πνεύμα έχει παρουσιαστεί και στον ίδιο. Πολλές φορές.

«Ο Θεός με διάλεξε και απελευθέρωσε το πνεύμα και τη χάρη του σε μένα. Θέλησε να γίνω ο βοσκός που θα οδηγήσει τα πρόβατά του, τους πιστούς», λέει. «Το Άγιο Πνεύμα σε κάνει επιθετικό, σου λέει την αλήθεια, σε ξυπνάει. Είσαι συνέχεια “high”. Ανεβασμένος. Σα να έχεις πάρει ναρκωτικά ή σα να έχεις μεθύσει».

ΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΤΗΣ

Η μέθεξη αυτή πείθει τους πιστούς να προσφέρουν στην εκκλησία του Αντενιράν το ένα δέκατο του εισοδήματός τους. Κάτι σαν το φόρο της δεκάτης στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι περισσότεροι έρχονται στη λειτουργία με μπλοκ επιταγών και ρίχνουν τις προσφορές τους σε δύο χρυσά δοχεία. Οι πάστορες των «Εξαγνισμένων» συχνά προσεύχονται στα κυρήγματά τους να γίνουν οι πιστοί τους εκατομμυριούχοι. Κάποιοι μάλιστα ζητούσαν από τους πιστούς να προσφέρουν χρήματα για να αγοράσει ο αρχηγός της εκκλησίας, πάστορας Ένοκ Αντεμπόε, ένα ιδιωτικό τζετ που θα τον μεταφέρει για προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ και άλλα μέρη. Το τζετ αγοράστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

«Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό», λέει ο Αντενιράν. «Τόσοι πάστορες έχουν ιδιωτικά τζετ. Ο Αντεμπόε πρέπει να γυρίζει σε πολλά μέρη. Αν αυτό το αεροπλάνο τον βοηθήσει στην αποστολή του, τότε καλώς αγοράστηκε».

Αλλά και ο Αντενιράν απολαμβάνει τα προνόμια της θέσης του. Όταν ήρθε στην Αμερική από τη Νιγηρία το 1996, κοιμόταν στους δρόμους. Ήταν άφραγκος και άστεγος. Σήμερα, στα 44 του χρόνια, διαχειρίζεται μαζί με τη γυναίκα του Ναόμι το «Ναό της Αποκατάστασης» στο Μπρονξ. Στο γραφείο του έχει τρία λάπτοπ και έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, ενώ πετάει κάθε δυο μήνες στην Αφρική και συμμετέχει σε συνέδρια στην Αγγλία και την Ισπανία.

«Δυστυχώς πολλοί πάστορες συμπεριφέρονται σαν επιχειρηματίες», λέει σε άπταιστα ελληνικά ο Έντυ Μουκενγκενσάι. Ο Μουκενγκενσάι είναι ο μαύρος πάστορας μια εκκλησίας στο Μπρούκλιν. Έζησε στην Ελλάδα 16 χρόνια, όπου σπούδασε ιατρική και τραγουδούσε στα φοιτητικά του χρόνια πλάι στην Τζένη Βάνου και τον Σταμάτη Κόκκοτα. Τον συνάντησα στην εκκλησία των «Εξαγνισμένων», όπου είχε βρεθεί για πρώτη φορά για μία βάφτιση. «Τι τα θέλουν τα αεροπλάνα και τα πλούτη;» λέει. «Ζητούν χρήματα από τους πιστούς και συχνά δε λένε πού πηγαίνουν. Τα χρήματα όμως πρέπει να αξιοποιούνται για καλό σκοπό. Όχι για τις τσέπες τους».

Ο πάστορας Αντενιράν όμως επιμένει ότι όλα γίνονται για καλό σκοπό. Όνειρό του άλλωστε είναι μια μέρα να κάνει γνωστή την εκκλησία του σε όλο τον κόσμο. «Θέλω να βγω στο CNN», λέει. «Και να μιλήσω για την εκκλησία μας. Είναι ένα κανάλι που βλέπει και σέβεται όλος ο κόσμος. Δεν είμαι προφήτης, αλλά μέσω της τηλεόρασης θα μπω σε κάθε σπίτι».

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, φαίνεται ότι η επίσκεψή μου έβαλε άλλες προτεραιότητες στο πρόγραμμά του. «Πολύ σύντομα θα επισκεφτώ και την Ελλάδα», λέει ο Αντενιράν. «Θέλω να μιλήσω στη χώρα σου για την αποστολή μας. Στο είπα, δεν ήρθες εδώ τυχαία. Ο Θεός σε έστειλε σε ‘μένα».

(Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στον «Ταχυδρόμο» τον Αύγουστο του 2009)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: