Γιαννης Παπαδοπουλος

Οικογενειακή υπόθεση το Χάρβαρντ

In Ρεπορτάζ on Ιουλίου 14, 2010 at 1:47 μμ

Ο Γιάννης Ρήγας στη γωνιά των αναμνήσεων. Με φωτογραφίες που μαρτυρούν τον ξενιτεμό και την επιτυχία. (Φωτογραφία: Γιάννης Παπαδόπουλος)

Τρία βήματα μετά την είσοδο, στο αριστερό σου χέρι, στον τοίχο με την κόκκινη ταπετσαρία, ασπρόμαυρες φιγούρες μαρτυρούν τον ξενιτεμό, εικονίσματα αγίων συντηρούν την ελπίδα, και τα σεμεδάκια στα κομοδίνα πλαισιώνουν φωτογραφίες αποφοίτησης. Είναι η γωνιά των αναμνήσεων μιας οικογένειας μεταναστών που είδε τα πέντε από τα επτά παιδιά της να φοιτούν στο Χάρβαρντ.

Μόρφωση και πίστη είναι οι πυλώνες που στηρίζουν το σπιτικό του Γιάννη Ρήγα στη γειτονιά Τζαμάικα Πλέιν της Βοστώνης. Έφτασε στην Αμερική όταν ήταν 10 ετών, αφού βίωσε την ανέχεια και την πείνα της κατοχής. Ήθελε να γίνει ιερέας και σπούδασε στη σχολή του Τιμίου Σταυρού. Δεν φόρεσε όμως ποτέ τα ράσα. Προτίμησε να δουλέψει ως καθηγητής για 30 χρόνια στο φημισμένο λύκειο Boston Latin, το πρώτο δημόσιο σχολείο της Αμερικής.

«Η μόρφωση είναι ό,τι πιο σημαντικό έχεις μετά την πίστη. Ο πατέρας μου έλεγε πως μπορούν να σου πάρουν ό,τι έχεις, αλλά όχι τη μόρφωση», μου λέει ο κ. Ρήγας μπροστά από τις εικόνες αποφοίτησης των παιδιών του. Είναι δύο μέτρα ψηλός, με ευθύ βλέμμα και αυστηρό μουστάκι. Αλλά τα μάγουλά του ροδίζουν μόλις μιλά για τα ακαδημαϊκά κατορθώματα των παιδιών του. Ο Παναγιώτης, η Ελένη, ο Νίκος, ο Μιχάλης και ο Ηλίας Ρήγας, πέντε από τα επτά αδέρφια της οικογένειας, σπούδασαν στο Kennedy School of Government του Χάρβαρντ.

«Δεν ήταν κάτι που το προγραμματίσαμε, ούτε κάτι που περιμέναμε», λέει ο κ. Ρήγας. «Δοξάζουμε το Θεό. Και ένα από τα παιδιά μας να φοιτούσε εκεί, θα ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς».

Τα αδέρφια που φοίτησαν στο Χάρβαρντ. (Φωτογραφία: οικογένεια Ρήγα)

Η σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ θεωρείται παγκόσμιο φυτώριο ηγετών. Ιδρύθηκε στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης και σήμερα προσφέρει μεταπτυχιακά και διδακτορικά στη δημόσια διοίκηση, τις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις. Εκεί φοίτησαν ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι ένα μέρος όπου συναντιούνται ταλαντούχοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Έχει μια πολύ συνδεδεμένη κοινότητα αποφοίτων που ίσως σου ανοίξει πόρτες στο μέλλον. Αλλά πρέπει και εσύ να πάρεις την πρωτοβουλία και να τις διαβείς», λέει η Λώρα Ρήγα, πρώην εκπρόσωπος Τύπου στα χρόνια προεδρίας του Τζορτζ Μπους και σύζυγος του Μιχάλη Ρήγα.

Η ευθύνη

Παρόμοιες Ιστορίες με αυτή της οικογένειας Ρήγα συναντά κανείς συχνά στην Αμερική, ειδικά σε κοινότητες μεταναστών. Τα παιδιά τους μεγαλώνουν με ιδιαίτερη αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος. Η ακαδημαϊκή επιτυχία ισοδυναμεί με ανταμοιβή στις θυσίες των γονιών τους, ή αποτελεί τη μόνη διέξοδο προς μια καλύτερη ζωή.

Το 1998 μία άλλη οικογένεια Ελλήνων μεταναστών μπήκε στο βιβλίο Γκίνες αφού τρία παιδιά της, ο Παναγιώτης, η Μαρία και ο Μανώλης Κέλλης έγιναν δεκτοί στο ΜΙΤ της Βοστώνης με διαφορά λίγων μηνών. Ο πατέρας τους, Γιάννης (Καμβυσέλης) Κέλλης έφυγε από την Αθήνα για τη Γαλλία το Μάρτη του ’89 χωρίς να μιλάει ξένες γλώσσες. «Πήγαμε στο εξωτερικό με τα αγγλικά του Μαγκάιβερ», μου είχε πει η γυναίκα του, η κ. Άννα σε παλιότερη συνάντησή μας. Εννιά χρόνια αργότερα τα παιδιά τους βρίσκονταν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και αρίστευαν στις σπουδές τους.

«Είναι πολλές οι ιστορίες οικογενειών που ξεκίνησαν με άδειες τσέπες από τις πατρίδες τους και θριάμβευσαν στην Αμερική. Έχουμε βαθιά συναίσθηση της ιστορίας μας και της κληρονομιάς μας, εγώ και τα αδέρφια μου», λέει ο Μιχάλης Ρήγας που αποφοίτησε από τη σχολή το 2005. Ο αδερφός του, Νίκος, συμφωνεί. «Δεν αισθανόμαστε ότι είναι υποχρέωσή μας να επιτύχουμε. Αλλά θέλουμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, για εμάς και για την οικογένειά μας».

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη σχολή δημόσιας διοίκησης του Χάρβαρντ απευθύνεται σε επαγγελματίες που αναζητούν μια νέα καριέρα. Διαρκεί ένα έτος και τα δίδακτρα μαζί με τα έξοδα διαβίωσης στη Βοστώνη φτάνουν τα 80.000 δολάρια. Πριν από τις σπουδές του ο Μιχάλης δούλευε σε χρηματιστηριακή εταιρεία και σήμερα είναι πολιτικός διευθυντής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Μασαχουσέτη. «Είναι πάντα ριψοκίνδυνο να αφήνεις τη δουλειά σου για σπουδές. Αλλά το ρίσκο μπορεί να οδηγήσει σε ανταμοιβή, σε νέες ευκαιρίες», λέει. Και τα υπόλοιπα αδέρφια του άδραξαν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν. Ο Παναγιώτης είναι διευθυντής σε εταιρεία ηλεκτρονικών. Η Ελένη εργάζεται στην αντίστοιχη ΕΥΠ του αμερικανικού ναυτικού και ο Ηλίας σε μια υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο Νίκος είναι ο πιο πρόσφατος απόφοιτος της οικογένειας. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του τον περασμένο Μάιο και τώρα ψάχνει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. «Κάθε ένας από εμάς ακολούθησε το δικό του μονοπάτι στη σχολή. Επιλέξαμε διαφορετικά μαθήματα, άλλους καθηγητές. Φτιάξαμε τις δικές μας εμπειρίες. Αλλά το γεγονός ότι φοιτήσαμε τόσα άτομα από την ίδια οικογένεια σε αυτή τη σχολή με έκανε να νιώθω σαν στο σπίτι μου», λέει.

«Ηταν όλοι τους εξαίρετοι μαθητές και πολίτες»

Το περασμένο ακαδημαϊκό έτος μόλις το 33% των αιτήσεων για σπουδές έγιναν δεκτές από τη Σχολή Κέννεντυ. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος για κάθε θέση. Αλλά η οικογένεια Ρήγα κατάφερε να σημειώσει ένα μοναδικό ρεκόρ. Σύμφωνα με τον πρώην κοσμήτορα της σχολής, Τζο ΜακΚάρθι, ποτέ ξανά δεν φοίτησαν εκεί τόσα πολλά αδέρφια. «Ηταν όλοι τους υπέροχοι, εξαίρετοι μαθητές και πολίτες που ενδιαφέρονταν για τα κοινά», λέει ο κ. ΜακΚάρθι. «Οι Κέννεντυ έλεγαν ότι όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι πρώτα απ΄ όλα πολίτες, όπως συνέβαινε στην αρχαία Αθήνα. Και τα μέλη της οικογένειας Ρήγα ενσαρκώνουν αυτή την αντίληψη».

(Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» στις 14 Ιουλίου 2010)


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: