Γιαννης Παπαδοπουλος

Προσευχή στις πλατείες

In Ρεπορτάζ on Νοέμβριος 17, 2010 at 7:20 πμ

Ο 4χρονος Μελκούρ (με την πράσινη κελεμπία) προσευχήθηκε για πρώτη φορά χτες σε μια πλατεία.

Μιµούνταν τις κινήσεις του µεγαλύτερου αδελφού του. Εβγαλε τα παπούτσια. Εστρεψε τις παλάµες στον ουρανό. Εκλεισε τα µάτια. Ηταν η πρώτη του προσευχή. Σε µια πλατεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Παπαδόπουλος

Ο 4χρονος Μελκούρ και χιλιάδες άλλοι µουσουλµάνοι γιόρτασαν χτες το Μπαϊράµι µε προσκύνηµα σε ανοιχτούς δηµόσιους χώρους και γήπεδα της Αθήνας, υπενθυμίζοντας το αίτημά τους για ανέγερση τεμένους. Ο Μιά Σαΐντ έφτασε στην Πλατεία Αττικής λίγο µετά το χάραµα. Εστρωσε ένα µπλε σεντόνι στα πλακάκια, δίπλα στο σιντριβάνι µε την κόκκινη επιγραφή «Εξω οι ξένοι», απέναντι από το καφέ «Ο Παράδεισος». Είχε µαζί τους γιους του. Ο 6χρονος Τζόνι και ο 4χρονος Μελκούρ φορούσαν τα καλά τους. Μια µοβ και µια πράσινη κελεµπία. Η χτεσινή µέρα ήταν για την οικογένειαµεγάλη γιορτή. Το Μπαϊράµι (Εΐντ στα αραβικά) έβγαλε σε 14 πλατείες και γήπεδα της Αθήνας, στα Προπύλαια και στον παλιό ιππόδροµο του Φαλήρου περίπου 13.000 µουσουλµάνους που προσευχήθηκαν εις ανάµνησιν της εντολής που πήρεο Αβραάµ από τον Θεό για να θυσιάσει τον γιοτου (τον Ισµαήλ σύµφωνα µε τους µουσουλµάνους).

Αυτή δεν ήταν πρώτη φορά που πραγµατοποιείται δοξολογία µουσουλµάνων σε δηµόσιο χώρο. Για χρόνια προσεύχονταν στο Πάρκο Ελευθερίας στη Βασιλίσσης Σοφίας, ώσπου αποδείχτηκε µικρό. Είχαν χρησιµοποιήσει παλιότερα και το ποδηλατοδρόµιο του ΟΑΚΑ, ενώ τον περασµένο Σεπτέµβριο µε άδεια του Δήµου Αθηναίων 4.000 άτοµα είχαν τελέσει την τελευταία προσευχή του Ραµαζανιού στην Πλατεία Κοτζιά. Για τις χτεσινές εκδηλώσεις ο Δήμος Αθηναίων δεν παραχώρησε σχετική άδεια. Ωστόσο εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας ζήτησαν από την αστυνομία προστασία σε μέρη όπου φοβόντουσαν ότι θα προκληθούν αντιδράσεις.

«Είµαι 38 χρόνια στην Ελλάδα και πρώτη φορά ασχολούνται όλοι µε το πού προσευχόµαστε. Ισως γιατί η Ακροδεξιάέγινε µόδα στην Ευρώπη και ήρθε και η µπόρα και στην Ελλάδα. Ανείχαµε ένα τζαµί µε µεγάλη αυλή θα µαζευόµασταν εκεί για την προσευχή µας», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Μουσουλµανικής Ενωσης Ελλάδας, Ναΐµ Ελγαντούρ.

Το νοµοσχέδιο για τη δηµιουργία µουσουλµανικού τεµένους στην Αθήνα είχε ψηφιστεί το 2006. Τότε είχαν εγκριθεί 15 εκατοµµύρια ευρώ ως έξοδα κατασκευής. Τα έργα ήταν προγραµµατισµένα να πραγµατοποιηθούν στην περιοχή της ναυτικής βάσης στον Βοτανικό, σε έκταση 17 στρεµµάτων, µε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2009. Ωστόσο, εδώ και χρόνια δεν είχεπροχωρήσει η µετεγκατάσταση υπηρεσιώντου Πολεµικού Ναυτικού που βρίσκονται εκεί. Εκτιµάται ότι τα ανεπίσηµα τζαµιά φτάνουν τα 75 στην Ελλάδα, από τα οποία 61 βρίσκονται στην Αθήνα.

Η γιορτή

Χτες το πρωί 600 άτοµα, οι περισσότεροι µετανάστες από το Μπανγκλαντές, είχαν γεµίσει κάθε σπιθαµή της Πλατείας Αττικής. Αυτή ήταν η τρίτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια που προσεύχονταν εκεί. Κάποιοι έστρωσαν χαλιά για να γονατίσουν. Αλλοι µοίραζαν σεντόνια µέσα από πλαστικές σακούλες. Και ορισµένοι άπλωσαν εφηµερίδες της Χρυσής Αυγής που βρήκαν αφηµένες σε κάποιο παγκάκι. Οι δοξολογίες άρχισαν από τις επτά. Στις οκτώ ήταν η ώρα της προσευχής.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Ησάµ Χάσαν, καθηγητής Εφαρµοσµένης Γλωσσολογίας και επίσηµος µεταφραστής της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Αθήνα, η µεγάλη πρωινή προσευχή του Μπαϊραµιού πραγµατοποιείται υποχρεωτικάσε ανοιχτό χώρο. Σύµφωνα µε τα µουσουλµανικά έθιµα, θυσιάζονται κατά τη διάρκεια της ηµέρας ζώα και το κρέας µοιράζεται στα τρία: στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους άπορους. «Ο νόµος στην Ελλάδα απαγορεύει τη σφαγή εκτός οργανωµένων και ελεγµένων εγκαταστάσεων, γι’ αυτό οι µουσουλµάνοι που ζουν στην Ευρώπη αγοράζουν το κρέας από κάποιο κατάστηµα. Οσοι είναι πιο ευκατάστατοι στέλνουνχρήµατα στους δικούς τους, στο εξωτερικό, για να θυσιάσουν εκεί ένα αρνί στο όνοµα της οικογένειας», λέει ο κ. Χάσαν.

Το λιντσάρισμα

Στα Προπύλαια, σύµφωνα µε την Αστυνοµία, οι µουσουλµάνοι που προσεύχονταν έφταναν χθες τους 500 και στο Δηµοτικό Γήπεδο Αιγάλεω τους 4.000. Ο 4χρονος Μελκούρ όµως γονάτισε σε µια πλατεία, όπου δεν ήταν ευπρόσδεκτος. Στην Πλατεία Αττικής το κήρυγµα του ιµάµη ίσα που ακουγόταν.

Οι ένοικοι κοντινού διαµερίσµατος προσπάθησαν να καλύψουν τη λειτουργία µε µουσική. Το στερεοφωνικό τους έπαιζε στη διαπασών από χέβι µέταλ και Λευτέρη Πανταζή, µέχρι Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Τέσσερις γυναίκες στο µπαλκόνι µε ντουντούκα φώναζαν στους µουσουλµάνους να φύγουν από εκεί. Τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ είχαν σταθµεύσει στη Λιοσίων και αστυνοµικοί είχαν αποκλείσει περιµετρικά την πλατεία, κρατώντας µακριά µια οµάδα από τριάντα κατοίκους και µέλη της Χρυσής Αυγής.

«Χριστιανοί και μουσουλμάνοι είμαστε όλοι ίδιοι. Θέλουμε να έχουμε ένα χώρο για την προσευχή μας», είπε ο κ. Σαΐντ. Βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1997 με άδεια διαμονής αορίστου χρόνου. Οι δύο γιοι του έχουν γεννηθεί εδώ και ο μεγαλύτερος πηγαίνει φέτος στην πρώτη δημοτικού. Η χτεσινή μέρα ήταν για την οικογένειά τους μεγάλη γιορτή.

Ο κ. Ελγαντούρ τη ζούσε διαφορετικά στα Προπύλαια. «Τουλάχιστον 100 άτομα, Έλληνες, μου έσφιξαν το χέρι και μου ευχήθηκαν για τη γιορτή. Οι κάμερες όμως τους αγνόησαν. Στράφηκαν σε μας όταν πλησίασε ένας μόνο άνθρωπος και φώναζε να πάμε να προσευχηθούμε στις πατρίδες μας», λέει.

Οι φωνές στην Πλατεία Αττικής δεν είχαν κοπάσει ούτε όταν έφυγαν οι κάµερες. Μετά τη λήξη της προσευχής και την αποµάκρυνση των µουσουλµάνων και των αστυνοµικών δυνάµεων, µέλη της Χρυσής Αυγής κατευθύνθηκαν προς την πλατεία. Οποτε περνούσε κάποιος µε µελαψό δέρµα δυο – τρεις τον αποδοκίµαζαν και άλλοι τον κυνηγούσαν. Ωσπου εµφανίστηκε στην Αδµήτου οµάδα από δέκα ανθρώπους. Οι δυο µπροστάρηδες τραβούσαν από τα χέρια έναν µετανάστη µε σκούρο δέρµα. «Βάλτε τον στο σιντριβάνι να τον πλύνουµε! Να καθαρίσει ο βρωµιάρης!», φώναξαν κάποιοι.Τότε παρενέβη ένας κάτοικος καιαπελευθέρωσε τον νέο. «Είπαµε, όχι βία», φώναξε καθώς ο µετανάστης έτρεχε προς τους αστυνοµικούς που περίµεναν στην Παρασίου.

(Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» στις 17 Νοεμβρίου 2010)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: