Γιαννης Παπαδοπουλος

Τα τσιγάρα που τους πρόδωσαν

In Ρεπορτάζ on Φεβρουαρίου 19, 2012 at 6:22 μμ

Οι τύχες τεσσάρων Βούλγαρων ναυτικών είχαν αράξει για μήνες στο Ναύπλιο. (Φωτογραφία: Enri Canaj)

Η γραφειοκρατία είχε εγκλωβίσει Βούλγαρους ναυτικούς χωρίς πόρους στο Ναύπλιο όταν πιάστηκε το πλοίο τους με λαθραία τσιγάρα στο φορτίο του. Αδυνατούσαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για μήνες. Μέχρι να τους επιτραπεί η επιστροφή στην πατρίδα τους επιβίωναν χάρη σε ένα δίχτυ αλληλεγγύης που είχε απλώσει γι’ αυτούς η τοπική κοινωνία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Παπαδόπουλος

Στο δωμάτιο μιλούσαν πια οι αναπτήρες. Μαζί με την υπομονή είχαν στερέψει και οι κουβέντες. Με πάνω από σαράντα χρόνια στη θάλασσα οι δύο συνταξιούχοι ναυτικοί λογάριαζαν αλλιώς το τελευταίο τους ταξίδι. Μπάρκαραν από τη Βουλγαρία, φόρτωσαν στην Κύπρο, πιάστηκαν στην Ελλάδα. Για έξι μήνες είναι αποκλεισμένοι στη στεριά. Οι τύχες τους άραξαν στο Ναύπλιο μέχρι να αποδειχτεί η ενοχή ή η αθωότητά τους.

Στο Ναύπλιο εδώ και μήνες σκουριάζει στο λιμάνι της πόλης το φορτηγό πλοίο «ΤΟΜΚΟ». Το γερασμένο του σκαρί σάλπαρε τον Φεβρουάριο από την Τουρκιά με προορισμό το Κόσοβο. Στα αμπάρια του έκρυβε 4.193 χαρτοκιβώτια με τσιγάρα. Θα τα μετέφερε λαθραία από τις ελληνικές θάλασσες με τους διαφυγόντες δασμούς να ξεπερνούν τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. (Φωτογραφία: Enri Canaj)

Το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου «ΙΝΑ» έφτανε τα εννιά άτομα. Ένας Ρώσος, έξι Βούλγαροι και δύο Ουκρανοί. Τον περασμένο Ιούνιο, 3,5 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σπετσοπούλας, το λιμενικό βρήκε στα αμπάρια του 3.000 κούτες με λαθραία τσιγάρα. Ο Ρώσος καπετάνιος και ο ύπαρχος προφυλακίστηκαν και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Απαγορεύεται η έξοδός τους από τη χώρα και κάθε πρώτη του μηνός πρέπει να παρουσιάζονται στις αστυνομικές αρχές του Ναυπλίου. Ένας από αυτούς αφού υπέστη έμφραγμα επέστρεψε στην πατρίδα του για λόγους υγείας. Οι υπόλοιποι, με τα έγγραφά τους δεσμευμένα και χωρίς χρήματα περιμένουν εδώ και μήνες να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Επιβιώνουν χάρη σε ένα δίχτυ αλληλεγγύης που άπλωσε η τοπική κοινωνία.

«Μόνο ο καπετάνιος ξέρει αν το φορτίο είναι νόμιμο. Ο ιδιοκτήτης, ο καπετάνιος και αυτός που παραλαμβάνει το εμπόρευμα φέρουν ευθύνη, όχι το πλήρωμα», λέει ο Νικολάι Τούρτοφ πρώτος μηχανικός στο «ΙΝΑ». «Γνωρίζαμε ότι κουβαλούσαμε τσιγάρα. Αλλά δεν ρωτήσαμε τίποτα παραπάνω. Φορτώσαμε μέρα, μπροστά στους λιμενικούς στην Αμμόχωστο και θα ξεφορτώναμε στη Θεσσαλονίκη».

Οι τέσσερις Βούλγαροι ναυτικοί που έχουν εγκλωβιστεί στο Ναύπλιο όπως λένε δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους πριν βρεθούν στο ίδιο κατάστρωμα. Συνταξιούχοι όλοι, 58-60 ετών, με πρόσωπα φαγωμένα απ’ την αρμύρα. «Αυτό θα ήταν ένα επιπλέον έσοδο για εμάς. Ένα τελευταίο μπάρκο», λέει ο δεύτερος μηχανικός Γκεόργκι Βόλεφ. Οι συντάξεις τους δεν ξεπερνούν τα 220 ευρώ το μήνα, ενώ σύμφωνα με το συμβόλαιό τους γι’ αυτό το τρίμηνο ταξίδι θα έπαιρναν από 900 έως 1.800 δολάρια μηνιάτικο ανάλογα με τη θέση τους. Όπως εξηγεί ο λιμενάρχης Ναυπλίου Σπύρος Μαρίνος, σε αντίστοιχες περιπτώσεις η πλοιοκτήτρια εταιρεία υποχρεούται να αναλάβει τα έξοδα σίτισης και διαμονής του πληρώματος. Όμως ο Βούλγαρος εφοπλιστής που ναύλωσε το πλοίο αγνοείται. Φέρεται πως είναι ιδιοκτήτης πέντε διαμερισμάτων στη Βάρνα, αλλά επί μήνες οι ναυτικοί δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Μέχρι να επιστρέψουν στη Βουλγαρία οι ναυτικοί δέχτηκαν τη βοήθεια συμπατριωτών τους, αλλά και Ελλήνων στο Ναύπλιο. (Φωτογραφία: Enri Canaj)

Τη φροντίδα τους ανέλαβαν άλλοι. Οι ναυτικοί σιτίζονται καθημερινά από το «γεύμα αγάπης» του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας. Ο ιερέας Ελευθέριος Μίχος ξεκίνησε το συσσίτιο πριν από τρία χρόνια με 20 μερίδες και σήμερα η οικονομική κρίση τις έχει αυξήσει στις 80. «Μέχρι να βρεθεί μια λύση ταΐζουμε τους ναυτικούς, και τους δίνουμε ρούχα», λέει. Οικογένειες Βουλγάρων μεταναστών (φτάνουν τις 50 στην περιοχή) τους προσέφεραν κατάλυμα και κατά καιρούς ντόπιοι τους έδωσαν μεροκάματα σε χωράφια και οικοδομές, παρόλο που δεν έχουν στην κατοχή τους ταυτότητες ή διαβατήρια. Ο βουλγαρικός τηλεοπτικός σταθμός «CKAT» πλήρωσε συνολικά 8.500 ευρώ για την εγγύηση των τεσσάρων Βουλγάρων, έστειλε συνεργείο για να καλύψει το θέμα και ανέλαβε τα έξοδα του Έλληνα δικηγόρου του πληρώματος. Πριν από λίγες μέρες πλήρωσε και τα εισιτήρια της γυναίκας ενός ναυτικού για να τον επισκεφτεί στο Ναύπλιο. «Είμαι σίγουρος για την αθωότητά τους», λέει ο διευθυντής του καναλιού, Βαλέρι Σιμεόνοφ.

Ο δικηγόρος τους, Κωνσταντίνος Λυμπέρης, έχει υποβάλει αίτηση για άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Αναφέρει ότι προσπαθεί να επισπεύσει τη δίκη και αυτή να πραγματοποιηθεί το πολύ σε τέσσερις μήνες. Μέχρι τότε ο ναύτης Γκεόργκι Στογιάνοφ και ο μηχανοδηγός Στογιάν Μπαούνοφ θα μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο στο σπίτι μιας οικογένειας συμπατριωτών τους στο χωριό Αγία Τριάδα, δέκα χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο. Καπνίζοντας εκεί το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, θα μιλούν για το φορτίο που τους πρόδωσε.

(Το ρεπορτάζ έγινε τον περασμένο Νοέμβριο. Τελικά δόθηκε άδεια στους Βούλγαρους ναυτικούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Περιμένουν να οριστεί η ημερομηνία της δίκης για να έρθουν και πάλι στην Ελλάδα).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: