Γιαννης Παπαδοπουλος

Ολυμπιακά όνειρα στη δίνη της κρίσης

In Ρεπορτάζ on Μαρτίου 11, 2012 at 5:42 μμ

Η πορεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι δύσκολη. Οι Έλληνες αθλητές όμως συνεχίζουν την προσπάθεια. (Φωτογραφία: Enri Canaj)

Παρά την ύφεση οι Έλληνες αθλητές που προετοιμάζονται για τους Αγώνες του Λονδίνου δεν κάνουν περικοπές στον ιδρώτα και τις φιλοδοξίες τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Παπαδόπουλος

Οι μισοί προβολείς έχουν σβήσει για οικονομία. Στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ έμειναν ο δρομέας και η σκιά του. Σε κάθε στροφή ο Κώστας Πούλιος κινείται σαν ψίθυρος. Διανύει χιλιόμετρα μοναχικά, όπως και η προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Στις επιδόσεις του διαβάζεις το βιογραφικό ενός επαγγελματία αθλητή. Στη ζωή του όμως όχι. Προσπαθώντας –εδώ και χρόνια- στην αφάνεια πετυχαίνει χωρίς αργομισθίες, ευνοϊκές ποσοστώσεις ή ιδιαίτερη κρατική ενίσχυση. Είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες αθλητές που ιδρώνουν για την υπέρβαση με δικά τους κυρίως έξοδα. Οικονομικά προβλήματα πάντα υπήρχαν στο χώρο του πρωταθλητισμού. Και στις καλές εποχές προπονητές έμεναν απλήρωτοι για μήνες, οδοιπορικά καταβάλλονταν με καθυστέρηση και καινούρια γήπεδα έκρυβαν τις κακοτεχνίες τους με πρόχειρα μπαλώματα. Συμπτώματα γραφειοκρατίας, ελλιπούς κρατικού σχεδιασμού ή κακοδιαχείρισης. Σήμερα όμως, στον καιρό της ύφεσης, τα ίδια προβλήματα εντείνονται και οι πρωταθλητές πασχίζουν να μην περικόψουν τις φιλοδοξίες τους.

«Ο αθλητισμός δεν έρχεται πρώτος στη ζωή μου», λέει ο Πούλιος. Δύσκολα τον πιστεύεις βλέποντας τη στεγνή κοψιά του. Παρά τον εθισμό του με τα χιλιόμετρα ήθελε να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Πέρασε τελικά στην Ευελπίδων, δεν του άρεσε, ξαναέδωσε εξετάσεις και πέτυχε στα ΤΕΦΑΑ. Εδώ και οκτώ χρόνια είναι δημοτικός αστυνομικός στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θέση που απέκτησε μέσω ΑΣΕΠ. Ανάλογα με τις κυλιόμενες οκτάωρες βάρδιές του προσαρμόζει και την προπόνηση. Τυχαίνει να τρέχει και στις 5:30 το πρωί ή στις δέκα το βράδυ. Στα 34 του χρόνια είναι πατέρας δίδυμων κοριτσιών, με μηνιάτικο στα 1.200 ευρώ μεικτά, στεγαστικό δάνειο και σύζυγο που παίρνει τον κατώτερο μισθό. «Χωρίς δουλειά δεν μπορείς να έχεις απαίτηση για πρωταθλητισμό σε αυτή την ηλικία γιατί δεν υπάρχουν άλλοι πόροι. Πρέπει να κολυμπήσεις στα βαθιά», λέει. Έτσι έκανε και το περασμένο καλοκαίρι. Πήρε δύο μήνες άδεια (ο ένας άνευ αποδοχών) και πήγε στο Καρπενήσι για προετοιμασία. Νοίκιασε ένα διαμέρισμα με 300 ευρώ και χρειαζόταν άλλα 600 το μήνα για διατροφή και αθλητικό εξοπλισμό. Δεν του περίσσευαν χρήματα για μασάζ ή φυσιοθεραπείες και σε συμφωνία με την τοπική αρχή χρησιμοποιούσε δωρεάν την πισίνα του δημοτικού κολυμβητηρίου για να χαλαρώνει. Οι προπονήσεις απέδωσαν και το Σεπτέμβρη έπιασε στο Μαραθώνιο του Βερολίνου το χαμηλό όριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς.

Περίμενε ότι η επιτυχία του θα έφερνε και παραπάνω έσοδα. Τελικά, έπειτα από 18 χρόνια προπόνησης απέκτησε για πρώτη φορά χορηγούς –σε είδος όμως. Του παρέχουν ρούχα, παπούτσια και συμπληρώματα διατροφής. Η ομοσπονδία του έδωσε οδοιπορικά για τρεις μήνες (συνολικά 900 ευρώ), αλλά ο σύλλογος του, ο Παναθηναϊκός δεν συνεισέφερε κάτι. Μέχρι σήμερα ο δρομέας κουβαλάει την τελευταία προσφορά του σωματείου του, μια τσάντα από το 2003. «Τρέχοντας στους δρόμους της Αθήνας αντικρίζω αστέγους και φαντάζει πολυτέλεια αυτό που κάνω. Εγώ, να περνάω δίπλα τους με το ακριβό μου παπούτσι», λέει. «Με πικραίνει η εικόνα. Αλλά έφτασα εδώ με αρκετό κόπο και δική μου επιβάρυνση».

Ο αρχικός σχεδιασμός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν να ξοδευτούν 30 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τετραετία για την ολυμπιακή προετοιμασία. Από την πολιτεία όμως έλαβε μόλις 7,5 εκατομμύρια. Για να καλύψει όσο περισσότερες ανάγκες μπορεί ψάχνει χορηγούς. Η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή παρέχει αθλητικές υποτροφίες ύψους 750 ευρώ το μήνα σε δέκα Έλληνες που κατέκτησαν από πρώτη μέχρι τέταρτη θέση στους Αγώνες του Πεκίνου. Ωστόσο τα προνόμια που απολάμβαναν παλιότερα οι Έλληνες Ολυμπιονίκες έχουν περιοριστεί. Όσοι έβγαιναν μέσα στην οκτάδα του αγωνίσματός τους διορίζονταν στο στρατό, τα σώματα ασφαλείας ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πλέον μόνο οι τρεις πρώτοι έχουν αντίστοιχες παροχές, ενώ οι αθλητικές άδειες δίνονται με φειδώ.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. «Οι αθλητές πρέπει τώρα να ανασύρουν εσωτερικά κίνητρα για διάκριση», παρατηρεί ο Νεκτάριος Σταύρου, λέκτορας αθλητικής ψυχολογίας στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Δύο φορές την εβδομάδα παρακολουθεί τις προπονήσεις της εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής στο κλειστό του Αγίου Κοσμά. Βοηθάει τα νεαρά κορίτσια να διαχειρίζονται την αποτυχία και να καλλιεργούν την αυτοπεποίθησή τους. «Σε μια περίοδο στην οποία όλοι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, αυτές δίνουν το παράδειγμα», λέει.

Στο ταπί της ρυθμικής τα λάθη δεν συγχωρούνται. Δεν αρκεί η αυστηρή διατροφή για να μην ξεφεύγουν από το ιδανικό βάρος στην καθημερινή ζύγιση. Ούτε η πλαστικότητα που επιτυγχάνουν μετά από επίπονες διατάσεις φτάνει για τη διάκριση. Τα κορίτσια πρέπει να συντονίσουν κινήσεις, χαμόγελα και χαρακτήρες. «Έχουμε στερηθεί πολλά. Σχολείο, ελεύθερο χρόνο, οικογένεια», λέει η Σταυρούλα Σαμαρά, μέλος της ομάδας και μαθήτρια τρίτης λυκείου. Στο σχολείο πηγαίνουν σποραδικά. Άλλωστε στις φούριες της προετοιμασίας μπορεί να ξοδέψουν μέχρι και 13 ώρες την ημέρα φορώντας στα πόδια τους φαγωμένες μπαλαρίνες. Το αθλητικό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν τους επέτρεπε να προπονούνται το πρωί για δύο ώρες χωρίς να χάνουν μάθημα. Το υπουργείο Παιδείας όμως κατήργησε το θεσμό κρίνοντάς τον αντιπαραγωγικό. Στα αθλητικά τμήματα της χώρας εργάζονταν 2.036 εκπαιδευτικοί και η λειτουργία τους κόστιζε 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Στόχος των κοριτσιών δεν είναι μια θέση στο δημόσιο. Θέλουν να ασχοληθούν με την προπονητική, τη φυσιοθεραπεία, με κάτι που θα τους κρατήσει κοντά στον αθλητισμό.

Οι πολύωρες προπονητικές απαιτήσεις κρατούν την εξαμελή ομάδα στον Άγιο Κοσμά. Μένουν στους αθλητικούς ξενώνες που θυμίζουν κάτι από εγκαταστάσεις των Ξενία. Σε κάποια δωμάτια δεν έχουν ζεστό νερό. Σε άλλα τους είχαν κόψει το ρεύμα για δύο μέρες. Τα κορίτσια που κατάγονται από την επαρχία βλέπουν τους γονείς τους κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. Η κρίση έχει περιορίσει τις επισκέψεις τους στην Αθήνα καθώς το ταξίδι έχει ακριβύνει. Πρόσφατα σε μία από τις προπονήσεις της ομάδας μια αθλήτρια είπε ότι έχει περιορίσει και τις φυσιοθεραπείες. Συμπλήρωσε στο βιβλιάριο υγείας τον ανώτερο αριθμό επισκέψεων και η οικογένειά της δεν μπορεί να καλύψει όλα τα έξοδα. Παρά τις δυσκολίες ο Θανάσης Βασιλειάδης, πρόεδρος της Γυμναστικής Ομοσπονδίας, λέει ότι τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει την ομάδα. «Με αυτά που έχουμε θα δουλέψουμε. Κοιτάμε μπροστά», τονίζει.

Στο κλειστό του Αγίου Κοσμά τα κορίτσια μέσα από τη ρουτίνα της επανάληψης προσπαθούν να αγγίξουν την τελειότητα. Η Τζένη Παπαδοπούλου, η προπονήτριά τους, ακούγεται αυστηρή όποτε γίνεται κάποιο λάθος. «Οτιδήποτε ζητήσουν ξέρουν ότι είμαι δίπλα τους. Στην προπόνηση όμως πρέπει να είμαι σκληρή. Η λεπτομέρεια μετράει», λέει. Παραδέχεται ότι η κρίση έχει επηρεάσει και τα κορίτσια που κοιμούνται και ξυπνούν με τη σκέψη τους στην Ολυμπιάδα. «Προσπαθώ όμως να τους περάσω το μήνυμα πως όταν κλείνει η πόρτα του γυμναστηρίου αφήνουμε καθετί άλλο έξω», λέει. «Εδώ δουλεύουμε για το στόχο μας».

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Με χρέη στο Λονδίνο

Κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου της Ελευσίνας ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης προετοιμάζεται στο αναπηρικό του αμαξίδιο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Προσπαθεί να συγκεντρωθεί. Το αγώνισμά του, το Μπότσια, απαιτεί στρατηγική. Πρέπει να στείλει τις μπάλες του όσο πιο κοντά γίνεται σε μία άλλη μπάλα- στόχο. Έχει μαζέψει δεκάδες μετάλλια. Είναι ένας από τους κορυφαίους στην κατηγορία του στον κόσμο. Ωστόσο χρειάστηκε να καλύψει με δικά του έξοδα (όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές με αναπηρίες) τη συμμετοχή του στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Το οικονομικό όμως δεν είναι το μόνο που με απασχολεί», λέει. Τον ενοχλεί η υπαγωγή των παραολυμπιακών αθλημάτων και ομοσπονδιών στο υπουργείο Υγείας. Ο διαχωρισμός τους από τις ομοσπονδίες των μη αναπήρων που παραμένουν υπό τη στέγη του υπουργείου Πολιτισμού είναι για τον ίδιο πισωγύρισμα στην εποχή των διακρίσεων. «Αλλάζει τα πάντα στη ψυχολογία μου. Στο πόσο σέβομαι τον εαυτό μου», τονίζει.

Απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ ο Πολυχρονίδης δούλευε ως οικονομολόγος στον ιδιωτικό τομέα πριν διοριστεί το 2008 στο Ελεγκτικό Συνέδριο ως παραολυμπιονίκης από τους Αγώνες της Αθήνας. Προτίμησε τη θέση στο δημόσιο γιατί βάσει νόμου είχε δικαίωμα σε άδειες για προπονήσεις. Μια δυνατότητα που έχει καταργηθεί. «Δεν έχει λογική αυτό το μέτρο. Δεν μπορεί να εφαρμόζεται γιατί κάποιος πριν από εσένα το εκμεταλλεύτηκε. Δίνουν την άδεια για να βγει ο αθλητής έξω και να τιμήσει τη σημαία. Αν θέλουν να δυσκολέψουν το μέτρο ας επιτρέψουν μόνο στην ελίτ την προετοιμασία, γιατί από αυτή μετά θα θέλουν μετάλλια και θα ζητούν φωτογραφίες», λέει.

«Έγινε κατάχρηση προνομίων. Μοίραζαν άδειες χωρίς σχεδιασμό με αποτέλεσμα ακόμα και μετά το τέλος της καριέρας τους κάποιοι να μην εμφανίζονται στην εργασία τους», λεει ο Γεώργιος Φουντουλάκης, πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής και προτείνει στην προολυμπιακή περίοδο να γίνονται διευκολύνσεις σε αθλητές με διακρίσεις. Φέτος περίπου 60 Έλληνες θα συμμετάσχουν στην Παραολυμπιάδα. Πέρσι η ελληνική ομοσπονδία είχε συμφωνήσει με την πολιτεία να λάβει επιχορήγηση 1.450.000 ευρώ. Εννέα μήνες μετά ανακοινώθηκε ότι θα έπαιρναν μικρότερο ποσό. Είχαν όμως προχωρήσει ήδη στο σχεδιασμό τους. Σήμερα χρωστούν περίπου 400.000 ευρώ σε προμηθευτές, στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε πρακτορεία ταξιδίων.

Παρά τις δυσκολίες ο Πολυχρονίδης προετοιμάζεται εντατικά -με προπονήσεις που φτάνουν μέχρι τέσσερις ώρες την ημέρα- για το Λονδίνο. Επισκέπτεται σχολεία και έχει την υποστήριξη του Σωματείου Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις (MDA Hellas). «Πέρα από τα μετάλλια στόχος μας είναι να διαδώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα. Να δείξουμε ότι υπάρχει διέξοδος και να τιμήσουμε τη χώρα μας», λέει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: